Ефективна боротьба з корупцією потребує менше PR, – адвокат Юрій Сухов

1 хв читати

Юрій Сухов, партнер ЮК Arzinger, підтримує тези Андрія Єрмака щодо маніпуляцій у антикорупційній сфері та рівня корупції в Україні.

Так, на своїй сторінці у мережі Facebook він зазначив, що маніпуляції відбуваються, як з боку правоохоронних органів так і з боку NGO, більшість з яких займається по суті лобіюванням чиїхось інтересів.

“На жаль, значна кількість NGO, у своєму складі, мають низькопрофесійних експертів, які роблять неякісні або заангажовані висновки і ретранслюють їх на загал, створюючи спотворену громадську думку. Діють за принципом, хто голосніше кричить – той і правий”, – зазначає адвокат.

При цьому він додає, що правоохоронці перебільшують з PR власних здобутків. Інколи цей PR передчасний і шкідливий для держави.

“Простий приклад, – справа щодо колишнього голови ВС Князєва. У перші дні була розповсюджена інформація, з якої, по суті, випливала суцільна корумпованість Верховного Суду, проте до цього часу жодного іншого суддю не притягнуто до відповідальності. Однак, у західних країнах ця справа мала значний резонанс, який був насправді не на користь України, адже про яку законність, правопорядок і захист інвестицій може йтися у країні де повністю корумпований Верховний Суд? У результаті, в погоні за власним PR, завдається значна шкода державним інтересам на міжнародному рівні і це безумовно заважає євроінтеграційним рухам України”, – аргументує свою позицію Юрій Сухов.

На думку адвоката, щоб покращити ситуацію у цій сфері, – потрібно менше PR і більше роботи.

“Має бути золота середина і піариться слід лише на вироках, що набули чинності. Боротьба з корупцією це не лише виявлення і документування корупційних правопорушень, тобто боротьба з наслідками. Державі, слід звернути увагу на превенцію корупції, тобто створення механізмів для упередження корупційних ризиків. Слід розуміти, що чим жорсткіше правоохоронці протидіють корупційним діянням, тим більш латентною і жорсткою стає сама корупція. Отже, не полишаючи розвиток антикорупційних органів, слід привернути увагу до створення у суспільства, і, у першу чергу підростаючого покоління, стійкої нульової толерантності до корупції”, – резюмує адвокат.

Без автора