ФДМУ запроваджує електронний модуль оцінки нерухомості

Фонд державного майна запускає оновлену Єдину базу даних оцінки нерухомості та запроваджує електронний модуль оцінки. Тепер кожен звіт оцінювача автоматично проходитиме «електронну» перевірку на відповідність закладеним індикативам, ціновим показникам мінімально допустимої вартості.

Це означає, що укласти договір купівлі-продажу квартири за заниженою ціною не вдасться і податок доведеться сплатити відповідно до вартості, яка закладена в системі ринкових індикативів. Якщо визначена оцінювачем вартість нижча, система цей звіт заблокує, а значить нотаріус не зможе оформити договір.

Новий Порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку затверджено наказом Фонду державного майна України від 17.05.2018 № 658. Документ визначає механізм ведення Фондом єдиної бази даних звітів про оцінку, реєстрації в ній звіту про оцінку майна, складеного для цілей обчислення доходу платника податку – фізичної особи від продажу (обміну) майна (крім випадків успадкування та/або отримання у дарунок майна, вартість якого оподатковується за нульовою ставкою), а також правила розміщення, використання, зберігання в цій базі інформації зі звіту про оцінку майна та документів про нерухоме, рухоме майно та майнові права. Крім того, визначено механізм взаємодії єдиної бази даних звітів про оцінку з авторизованими електронними майданчиками.

Порядок поширюється на суб’єктів оціночної діяльності – суб’єктів господарювання, які відповідають вимогам, установленим Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», та суб’єктів оціночної діяльності у сфері оцінки земель, які відповідають вимогам, установленим Законом України «Про оцінку земель» (у разі визначення оціночної вартості земельної ділянки).

Наказ набув чинності 12 червня, але застосовуватиметься з дати оприлюднення на офіційному веб-сайті ФДМУ повідомлення про прийняття Фондом рішення про введення в експлуатацію Єдиної бази даних звітів про оцінку з модулем електронного визначення оціночної вартості подібного до об’єкта оцінки майна та рішення щодо авторизації електронного майданчика.