п'ятниця, 24 січня 2020
  • Київ 1:26
  • Нью-Йорк 18:26
  • Лондон 23:26
  • Токіо 8:26
  • Москва 2:26

Фізособа, яка здійснює незалежну профдіяльність, може використовувати корпоративну платіжну картку

11 Грудня 2019

Національний банк України удосконалив порядок здійснення банками емісії електронних платіжних засобів (платіжних карток) та операцій з їхнім використанням.

Відповідною постановою НБУ № 142, яка діє з 10 грудня 2019 року, передбачено:

– порядок використання користувачем платіжного застосунку;

– право фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, використовувати корпоративну платіжну картку;

– право емітувати до рахунка, відкритого на ім’я фізичної особи, визнаної судом недієздатною, електронний платіжний засіб на ім’я законного представника (опікуна) цієї фізичної особи;

– право банку передавати користувачу платіжну картку через свого агента, якому надано право здійснювати ідентифікацію/верифікацію клієнтів;

– обов’язок банку передбачати порядок видачі/передачі електронного платіжного засобу користувачу в договорі з клієнтом;

– уточнено вимоги щодо: права довіреною особою клієнта отримувати платіжну картку, але без права користуватись нею; обов’язку постачальника платіжних послуг інформувати користувачів про вартість своїх послуг до початку ініціювання переказу.

Нацбанк очікує, що запровадження таких вимог спонукатиме банки удосконалювати рівень обслуговування користувачів, що сприятиме посиленню захисту прав користувачів та  зростанню їхньої довіри до використання електронних платіжних засобів.