понеділок, 16 грудня 2019
  • Київ 9:17
  • Нью-Йорк 2:17
  • Лондон 7:17
  • Токіо 16:17
  • Москва 10:17

ФОП має право відносити до витрат господарської діяльності вартість мобільного зв’язку

6 Серпня 2019

Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до складу витрат вартість розмов з мобільного телефону, які пов’язані з веденням його господарської діяльності?

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється ст. 177 Податкового кодексу України.

Об’єктом оподаткування ФОП є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п.п. 177.2 ст. 177 ПКУ).

Пунктом 177.4 ст. 177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, зокрема витрати на послуги зв’язку та реклами, прямо пов’язані з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, зокрема на підставі первинних чи інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством (ст. 44 ПКУ).

Відповідно до п. 177.10 ст. 177 ПКУ фізичні особи – підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючи документи щодо його походження. Форму та Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат затверджено наказом Міндоходів від 16.09.2013 № 481, п.п. 5 п. 6 якого встановлено, що документами, які підтверджують понесені витрати, безпосередньо пов’язані з отриманим доходом, є платіжні доручення, квитанція, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші первинні документи, що засвідчують факт оплати товарів, робіт, послуг.

Тобто, ФОП має право відносити до витрат господарської діяльності витрати мобільного зв’язку (у межах вартості мобільних розмов) у разі, якщо використання мобільного зв’язку безпосередньо пов’язане з господарською діяльністю та документально підтверджено фактом сплати.

Документи, які підтверджують понесені витрати:
– угоди,
– розрахункові документи, що надаються оператором мобільного зв’язку абоненту, у яких відображаються час переговорів, номер адресата, а також вартість розмов, тощо.

Про це проінформувало Головне управління ДФС у Дніпропетровській області.