понеділок, 24 лютого 2020
  • Київ 10:27
  • Нью-Йорк 3:27
  • Лондон 8:27
  • Токіо 17:27
  • Москва 11:27

ФОП можуть використовувати кошти з підприємницького рахунку на власні потреби

12 Лютого 2020

ФОП має право вільно користуватися коштами з підприємницького рахунку за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством. Тобто ніяких податкових наслідків використання підприємницьких рахунків для власних потреб не буде.

Такий висновок зроблено у роз’ясненні ДПС (розміщене у підкатегорії 104.11 “ЗІР”). В даному роз’ясненні наводиться ст. 42 ГКУ, за якою підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. А також ст. 44 ГКУ: підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Нагадаємо, що у постанові НБУ від 27 грудня 2019 року № 162 було встановлено вимогу для ФОП здійснювати за поточними рахунками лише ті розрахунково-касові операції, що не пов’язані із власними потребами, та право перераховувати кошти на власний рахунок після сплати усіх податків та зборів.. Дана позиція спричинила великий резонанс та критику, і у січні цьго року НБУ скасував вказану норму.

Теги:,