неділя, 22 вересня 2019
  • Київ 11:24
  • Нью-Йорк 4:24
  • Лондон 9:24
  • Токіо 17:24
  • Москва 11:24

ГПУ переіменують в Офіс Генерального прокурора

11 Вересня 2019

Верховна Рада України 10 вересня прийняла за основу законопроект № 1032 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури.

Основною метою язмін задекларовано створення передумов для побудови системи прокуратури на засадах ефективності, професійності, незалежності та відповідальності.

Законопроектом передбачається:

1) створення після проведення атестації прокурорів нової структури органів прокуратури – Офісу Генерального прокурора замість Генеральної прокуратури України;

2) ліквідація військових прокуратур із одночасним наданням Генеральному прокурору права у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу Генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур;

3) надання Генеральному прокурору повноважень затверджувати: стратегію розвитку прокуратури; систему оцінювання якості роботи прокурорів; порядок вимірювання та регулювання навантаження на прокурорів; порядок розгляду звернень щодо неналежного виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов’язків, встановлених для відповідної адміністративної посади; порядок заміщення тимчасово вакантних посад прокурорів в органі прокуратури; порядок розгляду дисциплінарних скарг кадровими комісіями про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження;

4) надання можливості для всіх кандидатів із вищою юридичною освітою та стажем роботи у сфері права брати участь у відборі на заміщення посад в усіх органах прокуратури:

5) тимчасове зупинення (до 01 вересня 2021 року) повноважень Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів

та інші зміни.

На посаду Генерального прокурора пропонується призначати громадянина України, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 5 років.