Кандидатів у нардепи та Президенти пропонують перевіряти у психіатра і нарколога

Кандидатів у народні депутати України та Президенти України хочуть зобов’язати проходити обов’язкові психіатричні та наркологічні огляди.

Так, в парламенті групою депутатів (на чолі з Олегом Ляшком) зареєстровано законопроект № 9379 про внесення змін до Закону «Про вибори Президента України».

Законопроектом запропоновано доповнити перелік документів, що подаються у Центральну виборчу комісію, медичним висновком – довідкою про стан здоров’я кандидата на пост Президента України, а також висновком про проходження психіатричного та наркологічного огляду, з яким виборці повинні бути ознайомлені.

Порядок  проходження оглядів кандидата буде затверджуватися Міністерством охорони здоров’я та Центральною виборчою комісією. Також ЦВК має затвердити порядок щодо розміщення даних про результати оглядів.

Очікується, що прийняття та реалізація законопроекту суттєво вплине на якість відбору кандидатур на пост Президента України.

Вибори Президента – 2019: особливості проведення

Окрім того, нардеп Олег Ляшко подав до парламенту законопроект № 9450 про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України».

Перелік документів, що подаються кандидатами в нардепи до ЦВК, пропонується доповнити медичним висновком про проходження психіатричного та наркологічного огляду. Порядок  проходження таких оглядів кандидатами буде затверджуватися МОЗ та ЦВК.