Комітет НААУ з питань господарського права та процесу наполягає на більш чіткому визначенні терміну “виробництво”

post-img

2 хв читати

Важливою складовою якості законодавчих актів є дотримання єдності термінології. Відсутність визначення юридичного поняття призводить до нечіткості, неясності та неоднозначності у розумінні та застосуванні законодавчих приписів.

Усунути правову прогалину щодо «виробництва» пропонується проектом Закону №11501 від 19.08.2024 «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо закріплення на законодавчому рівні визначення терміну «виробництво».

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Автори законодавчої ініціативи звертають увагу, що цей термін є доволі вживаним, зокрема, у положеннях Господарського кодексу, а також Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Тож виробництвом пропонується позначати діяльність, пов’язану із створенням кінцевої продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва.

У Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань господарського права та процесу підтримали проект, проте звернули увагу на необхідність уточнення змісту терміну.

По суті, до нього пропонується включити лише процес повного перероблення речі (специфікація) за змістом ч. 1 ст. 332 ЦК, із включенням всіх стадій технологічного процесу та з послідуючою реалізацією готової продукції самим же виробником.

Проте, на думку адвокатів, таке нормативне визначення значно звужує його зміст, залишаючи осторонь хоч і супутні, проте юридично і технологічно самостійні процеси: оброблення, покращення (модифікація), ремонт, збірка та виготовлення складових або запасних частин, необхідних для самого процесу виробництва, тощо.

А обмеження змісту поняття «виробництво» ознакою реалізації кінцевої продукції самим виробником залишить поза предметом такі види виробництва, як оброблення, ремонт, збірка тощо, коли новий обʼєкт цивільного обороту не створюється, але надаються послуги, виконуються роботи щодо такої продукції. Відповідно, в таких випадках не відбувається і реалізації як такої кінцевої продукції (лише перехід результату робіт або послуг). Водночас, наведений вид діяльності, безсумнівно, є виробництвом у загальному розумінні цього слова і потребує, зазвичай, складного технологічного процесу і специфічного технічного обладнання.

З огляду на викладене пропонується таке визначення терміна «виробництво»: діяльність, направлена на виготовлення кінцевої продукції або зміну її стану, якісних властивостей чи функціональних характеристик у результаті перероблення, оброблення, збірки, ремонту, модифікації чи іншого технологічного процесу.

Без автора