Сайт працює в тестовому режимі
четвер, 21 червень 2018
  • Київ 11:00
  • Нью-Йорк 4:00
  • Лондон 9:00
  • Токіо 17:00
  • Москва 11:00

КСУ визнав конституційним законопроект про скасування депутатської недоторканності

8 Червня 2018

Конституційний Суд України 6 червня надав висновок у справі за конституційним зверненням Верховної Ради України щодо відповідності законопроекту № 6773 про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності)  вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Цим висновком КСУ визнав законопроект конституційним. Висновок є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Водночас Конституційний Суд України звертає увагу на те, що, ухвалюючи рішення щодо скасування депутатської недоторканності, необхідно враховувати стан політичної та правової системи України – її здатність у разі повної відсутності інституту депутатської недоторканності забезпечити безперешкодне та ефективне здійснення народними депутатами своїх повноважень.

КСУ нагадує: Венеціанська Комісія свого часу зазначала, що у політичній системі з вразливою демократією, такою, як в Україні, повне скасування недоторканності може бути небезпечним для функціонування та автономії парламенту.

З висновком КСУ можна ознайомитися за посиланням>>>