Механізм самовиробництва допоможе бізнесу зменшити залежність від електроенергії з мережі

post-img

2 хв читати

Відтепер бізнес може продавати електроенергію, вироблену з власної генерації, без отримання ліцензії виробника електроенергії.

Це головна відмінність механізму самовиробництва (net billing), який був запроваджений на рівні законодавства та повноцінно набув чинності з січня 2024 року, коли були прийняті відповідні зміни до підзаконних актів.

Механізм net billing був запропонований з огляду на стан української енергетики, для того, щоб зменшити навантаження на енергосистему та стимулювати бізнес встановлювати власні об’єкти потужності.

Net billing – це не класичний продаж, який вимагає ліцензії. Це механізм самовиробництва електроенергії, який суттєво покращить фінансову привабливість встановлення власних потужностей електроенергії на виробничих об’єктах та, що важливіше, допоможе їм зменшити залежність від електроенергії з мережі. Частину згенерованої електроенергії підприємство буде споживати для власних потреб, а решту – зможе продавати в мережу, тим самим зменшуючи власний рахунок за спожиту електроенергію. Розрахунок з постачальником буде відбуватися шляхом взаємного заліку. Така діяльність не підлягає ліцензуванню, а сам механізм самовиробниицтва доступний абсолютно для будь-якої генерації: ГЕС, біогазові, газопоршневі, газотурбінні електростанції тощо.

Таким чином, в масштабах держави бізнес може долучитись до будівництва об’єктів генерації.

Якщо зменшиться споживання в мережі за рахунок мультиплікаційного ефекту по всій країні, то виробництво електроенергії на централізованих об’єктах скоротиться. Це один з варіантів децентралізації енергетичної системи.

Наразі вже є перші кредитні програми для бізнесу з боку українських банків, які фінансують відповідні інвестпроекти по енергонезалежності для бізнесу, а два великі рітейлери вже навіть скористалися новими можливостями.

Нормативна база для виконання новацій вже повністю готова, а постачальники електроенергії вже чекають заявок від своїх споживачів.

Щоб скористатися механізмом самовиробництва, споживачу слід виконати 4 кроки:

  1. виконання технічних вимог (вказані на сайті кожного оператора системи розподілу (у оператора немає можливості щось “придумати”, типові вимоги однакові для всієї території його діяльності і стосуються переважно правил обліку);
  2. викликати оператора системи розподілу, який обстежує змонтоване обладнання і вносить зміни в паспорт розподілу;
  3. з цим паспортом розподілу споживач шукає собі постачальника, комерційні пропозиції якого пропонують йому варіант викупу електроенергії за механізмом самовиробництва;
  4. далі відбуваються взаємні розрахунки, активний споживач доплачує постачальнику або навпаки.

Варто зазначити, що споживач і раніше, міг продавати електричну енергію. Але для цього він мав стати учасником енергоринку і отримати ліцензію. Це накладало певні зобов’язання, зокрема, брати участь у балансуванні електроенергії. Тепер же запроваджено абсолютно європейський формат самостійних виробників, за кордоном їх називають просьюмери.  Це спростить процес і дасть можливість розвивати відновлювальну генерацію на боці споживача, запевняють експерти.

За інформацією з сайту ВРУ

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua