Мій номер 245…

post-img

1 хв читати

Нещодавно Кабінет Міністрів України відкоригував Правила дорожнього руху. Здавалося б, керувалися благими намірами – попередити наїзди на пішоходів, зберегти їхнє здоров’я і свободу водіїв.

Ось як було і стало:

“повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи” замінити словами “повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи”.

Упустимо поправку на коефіцієнт ліні, правову культуру пішоходів і складність реалізації (перш за все). Упевненний, норму виконуватимуть одиниці. Фантастично припустити, що всі масово будуть чіпляти на себе світловідбиваючі елементи, коли навіть маску носити не хочуть… Хочу звернути увагу на інше.

Відтепер у разі ДТП за участю пішохода в темний час доби (навіть на пішохідному переході, особливо нерегульованому) встановити вину водія стає в рази складніше. Водій, правий він чи ні, отримує козир – відсутність у пішохода зазначених елементів.

Тому в сукупності з нормами про презумпцію виконання ПДР всіма учасниками руху, нова норма робить пішоходів в темний час доби (а взимку це і 16-та година дня) більш юридично вразливими.