Мінфін: Найближчим часом Україна отримає 3,9 млрд доларів США від Сполучених Штатів

post-img

1 хв читати

Найближчим часом до Державного бюджету України надійде грант від США обсягом майже 3,9 млрд доларів США. Міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Боб Сом підписали відповідну Угоду.

“Ефективна робота Уряду разом зі значною підтримкою від міжнародних партнерів дозволяють забезпечувати стабільність фінансової системи в умовах повномасштабної збройної агресії рф проти України. Вдячний США і команді Світового банку за співпрацю, результатом якої є мобілізація критично важливих ресурсів. Це – необхідне та своєчасне фінансування для підтримки ліквідності держбюджету”, – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Залучені кошти буде спрямовано на виплати заробітної плати вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів, а також на підтримку першочергових соціальних видатків (виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим сім’ям та особам з інвалідністю).

Це – перший транш прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів у 2024 році. Запланований обсяг фінансової допомоги від США на поточний рік сягає 7,8 млрд доларів США.

Кошти надійдуть через проект “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine). Проект є ключовим фінансовим інструментом Світового банку для допомоги Україні. З початку повномасштабного вторгнення росії він обʼєднує зусилля іноземних донорів для надання критично важливої підтримки Уряду України.

Через проект PEACE in Ukraine до держбюджету з червня 2022 року вже залучено більше 25 млрд доларів США. Ця угода збільшить обсяг бюджетної підтримки в межах проекту до майже 30 млрд доларів США, з яких понад 80% – кошти від Сполучених Штатів.

Без автора