вівторок, 21 серпня 2018
  • Київ 22:37
  • Нью-Йорк 15:37
  • Лондон 20:37
  • Токіо 4:37
  • Москва 22:37

Мінфін пропонує посилити контроль за грошовими переказами

3 Серпня 2018

На сайті Міністерства фінансів України оприлюднено для громадського обговорення проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення».

Законопроектом пропонується ввести ідентифікацію клієнта і встановлювати мету проведення фінансової операції при здійснення переказів (в тому числі міжнародних) без відкриття рахунку на суму, що дорівнює або перевищує 30 тис. грн, в тому числі в іноземній валюті, банківських металах та інших активах.

Згідно проекту, грошові перекази на суму, що дорівнює або перевищує 30 тис. грн, повинні будуть супроводжуватися повною інформацією про платника і одержувача переказу коштів (зокрема, місце проживання, серія і номер паспорта, ідентифікаційний номер). Якщо ж сума переказу менша 30 тис. грн., інформація про ініціатора та отримувача буде мінімальною – ПІБ або найменування юрособи; номер рахунку або унікальний обліковий номер фінансової операції, який дозволяє здійснити відстеження операції.

Втім, ці вимоги не будуть поширюватися на операції зняття коштів з власного рахунку, переказу коштів з метою сплати податків, штрафів, комунальних платежів, при використанні електронних грошей для оплати товарів або послуг (якщо номер платіжного інструменту або пристрою супроводжує переклад на всьому шляху руху коштів), перекази менше 30 тис. грн для оплати товарів або послуг (якщо платіжна система може відстежити переказ коштів і визначити особу, яка уклала договір з одержувачем), а також операції по забезпеченню переказу коштів, здійснювані операторами послуг платіжної інфраструктури.

Також передбачається підвищення порогу операцій, які підпадають під фінмоніторинг, – з 150 тис. грн до 300 тис. грн. А перелік суб’єктів первинного фін моніторингу планується доповнити бухгалтерами та податковими консультантами.

Ознайомитися із проектом можна на сайті Мінфіну, зауваження та пропозиції чекають за адресою: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2, Міністерство фінансів України, e-mail: hohlov@minfin.gov.ua.