Мінсоцполітики: Розроблено проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року

post-img

2 хв читати

Міністерство соціальної політики та UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні, за підтримки Уряду Великої Британії оголошують про запуск нового проекту, спрямованого на зміцнення демографічної стійкості України.

Міністерство соціальної політики за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, спільно з широким колом експертів Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, Центру економічної стратегії, органів влади, міжнародних партнерів, розробило проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року.

Україна продовжує отримувати міжнародну підтримку в реалізації ефективної демографічної політики для подолання викликів, спричинених агресією рф: зростання рівня передчасної смертності, масштабна зовнішня міграція, внутрішнє переміщення населення, зниження рівня народжуваності тощо.

Проект, який підтримує Уряд Великої Британії, передбачає проведення заходів для забезпечення злагодженості галузевих політик і взаємодії органів влади, громадських організацій, бізнесу. Складовою проекту стане реалізація комунікаційної кампанії з метою формування змін у суспільстві, що сприятимуть демографічному розвитку України.

«Війна поставила перед Україною надскладні демографічні завдання, для вирішення яких важливо мати надійне плече партнерів. Ми вдячні UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та Уряду Великої Британії за продовження співпраці і переконані, що реалізація проекту дозволить переломити негативні тренди і згуртувати суспільство навколо побудови країни, у якій хочеться жити, до якої хочеться повертатися, у якій хочеться народжувати дітей, вести здорове активне життя, працювати і разом розвиватися», — сказала Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

«Війна призвела до значних демографічних змін в Україні. З огляду на обмежені ресурси, які держава може спрямувати на підтримку населення, якісні соціальні послуги та відбудову економіки, Уряд України повинен бути добре обізнаним про ключові демографічні тренди. Велика Британія має честь підтримати наших партнерів – Міністерство соціальної політики, Державну службу статистики, та Інститут демографії та соціальних досліджень – у зборі точних та своєчасних даних про населення для подальшого формування політик, соціально-економічного планування та відновлення», –  сказав Директор з програм розвитку Посольства Великої Британії в Україні Стефан Коссофф.

«UNFPA прагне продовжувати підтримувати Україну у вирішенні складних демографічних викликів, які загострилися внаслідок війни. З цією метою, у партнерстві з Урядом України та завдяки підтримці Уряду Великої Британії, ми запускаємо проект з посилення національної спроможності зі збору статистичних даних про населення та їх оцінки, що є критично важливими для розробки, впровадження політик, заснованих на фактах, для відновлення та довгострокової демографічної стійкості», — зазначив заступник Представника UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Мустафа Ельканзі.

Стратегія демографічного розвитку України спрямована на реалізацію галузевих політик для підвищення народжуваності, подолання передчасної смертності та забезпечення міграційного приросту населення, а також на створення наскрізних умов для комфортного життя в Україні: наявність доступного житла, якісної громадської інфраструктури, безпечного і безбарʼєрного середовища, інклюзивного ринку праці та соціальної згуртованості населення.

Проект Стратегії — це високорівневий документ, який дає загальний опис проблем та цілей і завдань, спрямованих на їх вирішення, а також доповнений Планом заходів, що забезпечить узгоджену реалізацію цієї Стратегії всіма дотичними органами влади. Наразі проект Стратегії знаходиться на фінальному етапі затвердження Урядом України.

Без автора