Місцеве самоврядування: заплановано зміни щодо діяльності старост в умовах війни

post-img

5 хв читати

За основу прийнято законопроєкт № 9518 про вдосконалення правового регулювання інституту старост в умовах воєнного стану.

Законопроєкт передбачає спрощення механізму призначення і звільнення старост та їх діяльності в умовах воєнного стану.
Також надається можливість проводити громадські обговорення кандидатури старости у режимі відеоконференції з одночасною трансляцією на офіційному вебсайті ради.
Пропоновані зміни до статей 42, 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачають:
– визначення додаткового критерію для утворення старостинських округів з урахуванням щільності населення на відповідній території, зниження межі кількості жителів старостинського округу до 200 осіб;
– забезпечення безперервності діяльності старости до його обрання на посаду, у визначеному законом порядку нового старости новообраною місцевою радою;
– механізм одноосібного призначення старости сільським, селищним, міським головою, у разі недієздатності сільської, селищної, міської ради;
– на період дії воєнного стану – впроваджується інструмент дистанційного проведення громадських обговорень, метою яких є погодження кандидатури старости місцевою громадою, а також цифровізованої процедури звітування старости перед громадою та місцевою радою.
Крім того, законопроєкт передбачає спрощену процедуру звільнення старости з посади за його заявою, у разі окупації/оточення відповідного округу.
А у випадку мобілізації старости – забезпечує можливість для сільського, селищного, міського голови призначати виконуючого обов’язки старости.
author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua