Мобілізація в Україні: як захиститися від свавілля ТЦК

post-img

4 хв читати

Свавілля співробітників ТЦК: куди звертатись?

На превеликий жаль в деяких випадках співробітники ТЦК та СП вчиняють протиправні дії або бездіяльність стосовно військовозобовʼязаних. Я раджу при настанні таких випадків звертатись до вищого керівництва, Військової служби правопорядку, Національної поліції або до суду. Для фіксації протиправних дій співробітників ТЦК та СП діють гарячі лінії Командування Сухопутних військ, Оперативних командувань Північ, Схід, Захід та Південь, підрозділів Військової служби правопорядку тих регіонів – де вчинені відповідні протиправні дії, – зазначає Партнер, адвокат Адвокатського об’єднання “Verity Group” Рибалко Костянтин.

В основному оскарженню підлягають наступні категорії справ:

  • незаконний призов на військову службу;
  • незаконне вручення мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку;
  • відмова у наданні відстрочки від призову на військову службу;
  • відмова у наданні військово-облікового документа;
  • відмова у виключенні з військового обліку;
  • ігнорування заяви про надання відстрочки від призову на військову службу.

Куди подавати скаргу?

Скарга на дії співробітників ТЦК та СП подається до вищого керівництва в порядку підпорядкованості. Тобто у випадку, якщо ви оскаржуєте дії районного ТЦК та СП скаргу можна подавати до обласного ТЦК та СП, підрозділу Військової служби правопорядку, відповідного Оперативного командування.

Подача скарги не позбавляє вас права на звернення до суду, це можна буде зробити після отримання результатів адміністративного оскарження.

Як скласти скаргу на ТЦК та СП?

Скарга не має чіткої встановленої форми, тобто скарга складається та подається в довільній формі. У скарзі необхідно зазначити обставини, на основі яких можна дійти висновку, що співробітники ТЦК та СП під час прийняття рішення або вчинення бездіяльності було порушено права, свободи особи та не дотримано норми права.

Викладені у скарзі обставини в обов’язковому порядку повинні гуртуватись на нормативно-правовій базі, яку також необхідно зазначати у скарзі. До скарги в обов’язковому порядку необхідно долучати докази порушення прав та свобод особи. Це можуть бути письмові докази звернення, документи, які підтверджують право на надання відстрочки або звільнення з військової служби тощо.
В свою чергу, для грамотного складення відповідної скарги, раджу звертатись до кваліфікованих адвокатів.

Повістки поштою: відповідальність за неявку?

Порядок оповіщення резервістів та військовозобов’язаних шляхом направлення повісток засобами поштового зв’язку описаний у пункті 34 Постанови КМ України № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

Так повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до ТЦК та СП може бути надіслана засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання. У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до ТЦК та СП надсилається адресату протягом 48 годин після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше чотирнадцятого дня від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення. Пункт 41 вищезазначеної Постанови КМ України № 560 від 16.05.2024 року зазначається, що належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК та СП, у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку, є:
– день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
– день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК та СП під час уточнення своїх облікових даних;
– день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК та СП іншої адреси місця проживання.

Відповідальність за неявку резервіста чи військовозобов’язаного до ТЦК та СП передбачена статтею 210-1 КУпАП, а саме: порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, які в особливий період (під час дії режиму воєнного стану) – тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вручення повісток на вулиці: законність процедури

Порядок вручення повісток описаний у Постанові КМ України № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період». Так пункт 35 вищезазначеної Постанови передбачає, що представники, уповноважені вручати повістки, здійснюють оповіщення громадян як самостійно, так і у складі груп оповіщення.

Вручення повісток резервістам та військовозобов’язаним здійснюється цілодобово за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України.

Звертаю вашу увагу, що особи які здійснюють оповіщення повинні мати відповідне службове посвідчення (пункти 32 та 33 вищезазначеної Постанови) встановленого зразка.

У громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені представниками ТЦК та СП, групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), ТЦК та СП та поліцейські.

Під час вручення повістки здійснюється фото- і відеофіксація із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації представником ТЦК та СП або поліцейським. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК та СП є особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки, а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки. В свою чергу для організації роботи груп оповіщення керівник ТЦК та СП не пізніше ніж за день до проведення таких заходів видає наказ, в якому визначаються:

  • старші груп оповіщення із числа представників ТЦК та СП;
  • маршрути оповіщення (місця, де здійснюватиметься оповіщення, із зазначенням адрес будинків, громадських місць, громадських будинків та споруд, назв вулиць або площі);
  • підприємства, установи, організації, працівники яких підлягають оповіщенню;
  • час та строки проведення оповіщення;
  • порядок залучення керівника установи (організації) або фізичної особи – підприємця, який надає послуги з управління багатоквартирними будинками, голови правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку до груп оповіщення, де старшими визначений представник ТЦК та СП, представників структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, підприємств, установ, організацій, територіальних органів (підрозділів) поліції.

Під час здійснення оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК та СП старший групи оповіщення, представник, уповноважений вручати повістки, ТЦК та СП зупиняє (підходить до) громадянина та відрекомендовується, повідомляє про мету зупинки (прибуття) та спілкування. На вимогу громадянина пред’являє свій паспорт громадянина (посвідчення офіцера, військовий квиток, службове посвідчення), службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, а також пропонує громадянину пред’явити його паспорт та військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі).

Якщо особа підлягає оповіщенню відповідно до розпорядження голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або відповідного керівника ТЦК та СП про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов’язаних районного (міського) територіального центру комплектування, їй вручається повістка. У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в ТЦК та СП. У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК та СП на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Автор: Партнер, адвокат Адвокатського об’єднання “Verity Group” Рибалко Костянтин.

Без автора