п'ятниця, 18 січня 2019
  • Київ 3:56
  • Нью-Йорк 20:56
  • Лондон 1:56
  • Токіо 10:56
  • Москва 4:56

Нацбанк запроваджує IBAN – міжнародний номер банківського рахунку

4 Січня 2019

Національний банк України у 2019 році запровадить міжнародний номер банківського рахунку IBAN, що дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським. Також застосування IBAN сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку.

З 01 квітня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки у стандарті IBAN, а діючі номери рахунків з 1 квітня до 31 жовтня 2019 року банки України будуть самостійно змінювати відповідно до вимог цього стандарту із збереженням діючого номера аналітичного обліку. Таким чином діючі номери рахунків для клієнтів доповняться кодом країни та кодом банку.

У період з 1 квітня до 31 жовтня 2019 клієнти банків у реквізитах розрахункових документів матимуть можливість зазначати як діючий номер рахунку та код банку, так і номеру стандарті IBAN.

Застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, у тому числі під час транскордонних переказів. Тобто, всі перекази будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть:
– зручно та просто ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує;
– уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах;
– швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.

Серед інших переваг для клієнтів банків використання IBAN у майбутньому зробить можливим застосування QR кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, для спрощення сплати рахунків та обміну платіжною інформацією.

Загалом використання стандарту IBAN завдяки скороченню реквізитів має зробити більш зручним оформлення розрахункових документів.

Для України IBAN складається із 29 літерно-цифрових символів: коду країни, контрольного розряду, коду банку та номера рахунку.

У результаті запровадження IBAN за першими двома літерам одразу можливо розпізнати країну учасника розрахунку (UA – Україна), а за допомогою контрольного розряду – забезпечити уніфіковану перевірку рахунку клієнта на його коректність.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 28.01.2018 № 162.