субота, 24 серпня 2019
  • Київ 16:47
  • Нью-Йорк 9:47
  • Лондон 14:47
  • Токіо 22:47
  • Москва 16:47

Націоналізацію ПриватБанку визнано незаконною

18 Квітня 2019

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною процедуру виведення неплатоспроможного ПАТ КБ “ПриватБанк” з ринку за участю держави. Втім, рішення суду ще не набрало законної сили та буде оскаржуватися Національним банком України.

Так, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського ухвалив рішення, яким встановив  процедуру виведення неплатоспроможного ПАТ КБ “Приватбанк” з ринку за участю держави, такою, що порушує норми чинного законодавства.

«Рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене Національним банком.  Ми продовжимо доводити законність дій та рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність», – повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Національний банк запропонує Раді з фінансової стабільності звернутись до Ради національної безпеки та оборони України, Кабінету Міністрів України щодо  подібних судових практик, що шкодять міжнародному іміджу України. «Після виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави ПриватБанк  повністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком та частиною стабільної і прозорої банківської системи», –  зазначила перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Нагадаємо, що рішення про визнання ПриватБанку у грудні 2016 року неплатоспроможним та його подальше виведення з ринку за участю держави ґрунтувались на зменшенні розміру регулятивного капіталу до від’ємного значення.  Нестача в капіталі ПриватБанку була виявлена за результатами стрес-тестування і підтверджена результатами інспекційної перевірки та незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією. Оскільки колишні акціонери банку не виконали взяті на себе зобов’язання з фінансового оздоровлення банку, про що особисто запевняли у своєму письмовому зверненні, Національний банк  визнав ПриватБанк неплатоспроможним та звернувся до Уряду з пропозицією набути права власності на акції банку.