неділя, 22 вересня 2019
  • Київ 10:58
  • Нью-Йорк 3:58
  • Лондон 8:58
  • Токіо 16:58
  • Москва 10:58

Національний банк України знизив облікову ставку

6 Вересня 2019

Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку до 16,5% річних з 6 вересня 2019 року.

Таким чином, НБУ продовжує цикл пом’якшення монетарної політики, оскільки очікує уповільнення інфляції до цілі 5%. Правління Нацбанку відзначило, що внутрішні політичні ризики для зниження інфляції до цілі послабилися з початком роботи Верховної Ради нового скликання та формуванням нового уряду. Це відкриває можливість для активізації переговорів з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми співпраці. Водночас, зберігаються загрози для фінансової стабільності, пов’язані з перебігом судових процесів щодо рішень держави, спрямованих на оздоровлення банківського сектору.

Нагадаємо, що попередня ставка 17,5% зберігалась із кінця квітня 2019 року.

Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 24 жовтня.

Зазначимо, що за допомогою облікової ставки НБУ впливає на інфляцію – чим вища ставка, тим дорожче коштує ресурс в нацвалюті (кредити, депозити). Це стимулює бізнес і населення накопичувати гроші, а не витрачати їх на споживання, інфляція сповільнюється. Висока облікова ставка спричиняє скорочення кредитування, а значить і сповільнює економічне зростання.