неділя, 18 серпня 2019
  • Київ 17:59
  • Нью-Йорк 10:59
  • Лондон 15:59
  • Токіо 23:59
  • Москва 17:59

Національний банк знизив облікову ставку

19 Липня 2019

Правління НБУ схвалило рішення знизити облікову ставку до 17 % річних з 19 липня 2019 року.

Таким чином Національний банк продовжує цикл пом’якшення монетарної політики, оскільки бачить тенденцію уповільнення інфляції.

Як і раніше, НБУ прогнозує, що  інфляція знизиться до 6,3% на кінець цього року, на початку наступного повернеться до цільового діапазону та досягне середньострокової цілі 5% наприкінці 2020 року. А економіка України буде демонструвати стійкі темпи зростання на рівні 3-4% у 2019-2021 роках.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 5 вересня 2019 року.

Нагадаємо, що у квітні  НБУ вперше за два роки знизив облікову ставку до 17,5%.

За допомогою облікової ставки НБУ впливає на інфляцію – чим вища ставка, тим дорожче коштує ресурс в нацвалюті (кредити, депозити). Це стимулює бізнес і населення накопичувати гроші, а не витрачати їх на споживання, інфляція сповільнюється. Висока облікова ставка спричиняє скорочення кредитування, а значить і сповільнює економічне зростання.