понеділок, 16 грудня 2019
  • Київ 10:51
  • Нью-Йорк 3:51
  • Лондон 8:51
  • Токіо 17:51
  • Москва 11:51

Планується запровадити використання QR-коду для переказу коштів

5 Серпня 2019

Національний банк України розробив проект Правил використання QR-коду для здійснення переказу коштів.

Правилами визначаються єдині засади використання QR-коду учасниками безготівкових розрахунків для здійснення переказу коштів та вимоги до реквізитів QR-коду, що сприятиме зручності безготівкових розрахунків, спрощенню сплати рахунків та обміну платіжними реквізитами.

Використання QR-коду забезпечить можливість зручного заповнення платіжних реквізитів клієнтами банків для:

  • оплати товарів та послуг, зокрема комунальних (С2В та С2G);
  • здійснення переказу коштів зі свого рахунку на рахунок іншої фізичної особи (С2С).

QR-код може як формуватися засобами мобільного додатку, інтернет-банкінгу, системи “клієнт-банк”, так і бути роздрукованим на папері (наприклад, на інвойсі або платіжному дорученні).

QR-код сьогодні застосовується для вирішення подібних завдань у багатьох країнах Європейського Союзу, де клієнти банків мають можливість оплати товарів та послуг за допомогою QR-коду в один дотик, використовуючи мобільний додаток смартфона.

Національний банк розіслав проект Правил банкам і небанківським установам для ознайомлення та очікує від них коментарі та пропозиції до 15 серпня 2019 року. З прикладами використання QR-коду можна ознайомитися тут.