субота, 24 серпня 2019
  • Київ 16:41
  • Нью-Йорк 9:41
  • Лондон 14:41
  • Токіо 22:41
  • Москва 16:41

НБУ вперше за два роки знизив облікову ставку

25 Квітня 2019

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 17,5% річних з 26 квітня 2019 року.

Наразі стійка тенденція до уповільнення інфляції до цілі 5% дає змогу Національному банку розпочати цикл зниження облікової ставки, повідляють у НБУ.

Розпочинаючи цикл зниження облікової ставки, Правління Нацбанку зауважує, що подальші кроки будуть залежати від реалізації інфляційних ризиків та покращення інфляційних очікувань.

Разом з тим, попри наявність макроекономічних передумов для циклу зниження облікової ставки, цьому процесу може стати на заваді реалізація ризиків для фінансової стабільності України, а також ризиків для збереження незалежності Національного банку. Національний банк продовжить уважно стежити за перебігом подій в Україні та готовий у разі реалізації окреслених ризиків реагувати інструментами монетарної політики.

Зниження облікової ставки ухвалене Рішенням Правління НБУ від 25 квітня 2019 року №311-рш “Про розмір облікової ставки”.

Нагадаємо, що в жовтні та грудні 2018 року, а також в січні та березні 2019 року НБУ не змінював розмір облікової ставки, вона залишалася на рівні 18%. Востаннє НБУ змінював її розмір 6 вересня, піднявши на 0,5 пункта до 18%.

За допомогою облікової ставки НБУ впливає на інфляцію – чим вища ставка, тим дорожче коштує ресурс в нацвалюті (кредити, депозити). Це стимулює бізнес і населення накопичувати гроші, а не витрачати їх на споживання, інфляція сповільнюється. Висока облікова ставка спричиняє скорочення кредитування, а значить і сповільнює економічне зростання.