п'ятниця, 26 квітня 2019
  • Київ 5:04
  • Нью-Йорк 22:04
  • Лондон 3:04
  • Токіо 11:04
  • Москва 5:04

НБУ збільшив перелік валютних послаблень для бізнесу та населення

8 Лютого 2019

Національний банк розширив перелік валютних послаблень для бізнесу, які введені в дію 7 лютого разом із Законом України “Про валюту і валютні операції”:

  • бізнесу дозволено репатріацію дивідендів в іноземній валюті за 2018 рік. Такі операції здійснюватимуться в межах загального ліміту на повернення дивідендів, нарахованих за періоди до 2018 року включно, у межах 7 млн євро на місяць;
  • скасовано для бізнесу вимогу щодо попереднього резервування коштів у гривні для подальшої купівлі валюти (режим Т+1);
  • знижено норму обов’язкового продажу валютних надходжень бізнесом – з 50% до 30%, починаючи з 1 березня.

Населенню надана можливість проводити операції з онлайн-купівлі іноземної валюти та банківських металів на суму до 150 тис грн не в операційний, а в календарний день. Це означає, що онлайн-купівля валюти через інтернет-банкінги і мобільні додатки є доступною громадянам у режимі 24/7.

Перерахування валюти за кордон юридичними особами для розміщення на депозитних рахунках (в межах ліміту 2 млн євро на рік) можливо лише за рахунок власної, а не купленої іноземної валюти.

Водночас для протидії непродуктивному відтоку капіталу НБУ заборонив бізнесу та населенню переказувати кошти з метою надання кредитів, здійснення інвестицій або розміщення на банківських рахунках у державу-агресор/державу-окупант, офшорні зони та країни, що не виконують/не належно виконують рекомендації FATF.

Також Національний банк тимчасово зберіг обмеження щодо купівлі банками облігацій зовнішньої державної позики України.

Читайте також:  Іноземну валюту можна буде обміняти в поштових відділеннях