понеділок, 24 лютого 2020
  • Київ 9:30
  • Нью-Йорк 2:30
  • Лондон 7:30
  • Токіо 16:30
  • Москва 10:30

Нові вимоги до маркування продукції можуть негативно вплинути на бізнес

12 Лютого 2020

Вся продукція, яка буде розміщена на ринку України після 1 січня 2021 року, має обов’язково бути маркована латиницею та може додатково мати маркування, нанесене кирилицею. Разом з тим, у Мінекономіки запланували зміни до наказу № 914, згідно яких абсолютно вся продукція повинна мати маркування одиниць вимірювання і латиницею, і кирилицею.

У Європейській Бізнес Асоціації розкритикували таке рішення та зазначили, що за вимогами ЄС українські виробники зобов’язані друкувати на упаковках одиниці вимірювань латиницею. На думку бізнес-спільноти, наказ Міністерства економіки, що згодом дозволив використовувати також кирилицю призводить до плутанини та погіршення умов бізнесу.

На думку компаній-членів ЄБА, запропонована редакція не лише не вирішує існуючі законодавчі неузгодженості для ряду індустрій (до прикладу, сфери агрохімії, ветеринарних препаратів, тощо), але й суттєво погіршує умови ведення бізнесу для тих індустрій і компаній, які вже змогли виконати вимоги, передбачені чинною редакцією наказу № 914, та наносять маркування виключно латиницею.

Особливо критичним питання є для компаній, які виробляють невеликі вироби, наприклад, навушники, флешки, камери, мобільні телефони та іншу невелику електроніку тощо. Адже на таких виробах часто фізично неможливо нанести маркування та позначки декількома мовами. Таку вимогу часто можна виконати лише шляхом створення окремої виробничої лінії для товарів, призначених для українського ринку. А це, в свою чергу, призведе до зростання собівартості таких товарів для українського споживача та до скорочення асортименту товарів, який легально постачається в Україну.