Набрав чинності Закон, що змінює правила пакування харчових продуктів

post-img

2 хв читати

19 листопада набрав чинності Закон України №2718-IX «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами».

Закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами – від пакування, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів, зобов’язання по імплементації яких визначені пунктом 20 розділу IV Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Мета закону – захистити здоров’я споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами ЄС і гарантувати, що кожне пакування, у якому зберігаються продукти, є безпечним для людини.

Закон встановлює чіткі вимоги до безпечності харчового пакування та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.

Закон зобов’язує виробників та імпортерів:

– впровадити належну виробничу практику (GMP);

– декларувати відповідність матеріалів вимогам;

– контролювати міграцію хімічних речовин із пакування в продукти;

– проводити наукову оцінку ризиків;

– забезпечувати правильне маркування пакування.

Матеріали, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.

Без автора