Сайт працює в тестовому режимі
неділя, 20 травня 2018
  • Київ 14:28
  • Нью-Йорк 7:28
  • Лондон 12:28
  • Токіо 20:28
  • Москва 14:28

Об’єкти культурної спадщини можуть викупатись примусово, якщо власники своїми діями сприяюють їх знищенню

27 Квітня 2018

26 березня 2018 року, суб’єктами законодавчої ініціативи, Народними депутатами України Княжицьким М.Л., Білоцерковець Д.О., Луценко І.В., подано проект закону № 8202-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи охорони культурної спадщини». Мета законопроекту є посилення відповідальності за порушення законодавства про охорону культурної спадщини. На думку авторів законопроекту, відповідальність повинна:

  • прирівнювати встановлені законодавством санкції з масштабами порушення;
  • убезпечила б у майбутньому втрату об’єктів культурної спадщини.

Прийняття законопроекту № 8202-1 сприятиме:

  • забезпеченню охорони об’єктів культурної спадщини;
  • виконанню Україною міжнародних зобов’язань в сфері охорони культурної спадщини;
  • встановленню превентивних заходів охорони та усунення прогалин законодавства, які дозволяють зловживаючи правами нищити та іншим чином шкодити культурній спадщині України.

В правовому полі законопроект передбачає доповнення об’єктивної сторони правопорушення умовами, що відповідальність настає за завдання шкоди не лише пам’яткам, але й щойно виявленим об’єктам культурної спадщини та їх частинам.

Законопроектом 8202-1 передбачено встановлення основних засад процедури примусового викупу об’єктів культурної спадщини, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню, а також зміну санкцій за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, в том числу підвищення розмірів штрафів.

Суб’єкти законодавчої ініціативи, автори законопроекту пропонують внести уточнення до статті 298 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за доведення об’єкта культурної спадщини до його пошкодження або знищення.