п'ятниця, 18 січня 2019
  • Київ 3:29
  • Нью-Йорк 20:29
  • Лондон 1:29
  • Токіо 10:29
  • Москва 4:29

Обов’язкове маркування продукції латиницею відкладене до 2021 року

4 Січня 2019

Мінекономрозвитку продовжило до 1 січня 2021 року перехідний період щодо обов’язкового маркування продукції літерами латинського та грецького алфавіту.

Як відомо, в 2015 році на виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС Україна ухвалила Правила застосування одиниць вимірювання. Згідно з цими Правилами, з 1 січня 2016 року усі виробники споживчої продукції зобов’язані позначати виміри продукції одиницями вимірювання Міжнародної системи одиниць SI (кілограми, сантиметри, літри тощо).

Водночас, згідно з Правилами, на маркуванні продукції, яка продається в Україні, мають зазначатися міжнародні позначення одиниць вимірювання з використанням літер латинського та грецького алфавіту. Одночасно на маркуванні можуть застосовуватись українські позначення одиниць вимірювання (з використанням літер українського алфавіту).

Такі позначення одиниць вимірювання поширюються на маркування всієї споживчої продукції, зокрема, і на маркування лікарських засобів, медичних виробів, харчових продуктів, дієтичних добавок, кормів для тварин, упаковок насіння та засобів захисту рослин тощо.

Для поступового переходу бізнесу, зокрема виробників ліків, передбачався перехідний період для маркування латинськими літерами – до 1 січня 2019 року. Але зважаючи на численні звернення від бізнес-асоціацій  та асоціацій виробників медичних виробів Міністерство ухвалило рішення продовжити перехідний період до 1 січня 2021 року.