середа, 22 травня 2019
  • Київ 10:19
  • Нью-Йорк 3:19
  • Лондон 8:19
  • Токіо 16:19
  • Москва 10:19

Оформлення аграрних розписок стане простішим та дешевшим

15 Травня 2019

У Мінагрополітики обговорюють можливість інтеграції Реєстру аграрних розписок (РАР) з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно (ДРП).

«В Україні успішно реалізовується проект аграрних розписок. З початку проекту в аграрний сектор залучено понад 11 млрд грн, 8 банків співпрацюють з виробниками. Для подальшого розвитку цього фінансового інструменту Мінагрополітики розглядає можливість пришвидшення та здешевлення процедури оформлення аграрних розписок. Йдеться про налагодження інформаційної взаємодії між Реєстром аграрних розписок та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно», – зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова під час зустрічі у міністерстві з аграріями.

Сьогодні при посвідчені аграрної розписки нотаріус спочатку перевіряє відомості щодо права власності або права користування земельною ділянкою агровиробника у ДРП, а потім реєструє її в РАР, при цьому зазначає кадастрові номери, місце розташування кожної земельної ділянки, майбутній врожай, з якої передано в заставу тощо.

Інтеграція та здійснення автоматичного обміну даними між РАР та ДРП дозволить автоматизувати процес перевірки нотаріусом прав володіння і користування земельною ділянкою агровиробиком при посвідченні аграрних розписок. Це сприятиме зниженню вартості послуг приватних нотаріусів та зробить фінансовий інструмент доступнішим для сільгоспвиробників.

За результатами зустрічі вирішено провести додаткові технічні зустрічі з представниками Міністерства юстиції України.