вівторок, 15 жовтня 2019
  • Київ 6:21
  • Нью-Йорк 23:21
  • Лондон 4:21
  • Токіо 12:21
  • Москва 6:21

Оновлено форму декларації про доходи

1 Серпня 2019

Наказом Мінфіну від 25.04.2019 № 177 затверджена нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи та оновлена Інструкція про її заповнення.

Також затверджено три додатки до декларації:

– розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (додаток Ф1);

– розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою (додаток Ф2);

– розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку з використанням права на податкову знижку (додаток Ф3).

Оскільки перелік витрат під час застосування права на податкову знижку збільшено, то порядок розрахунку суми податку, на яку зменшують податкові зобов’язання з ПДФО, у зв’язку із використанням права на податкову знижку, виокремлено в окремий додаток Ф3.

Також у формі податкової декларації передбачено  окремий рядок 10.2 – для відображення  сум винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до ЦПД фізособами – платниками єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства (оскільки їх отримувач зобов’язаний включити до доходів у річній податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них податки та збори).

Суми податку, нараховані податковим агентом із доходів за здавання фізособами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, сплачує такий податковий агент до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису). Для цього у декларації передбачили окремі рядки: “10.4.1” – для відображення вищенаведених доходів; “17” – для відображення податку (військового збору) з таких доходів.