понеділок, 19 листопада 2018
  • Київ 21:36
  • Нью-Йорк 14:36
  • Лондон 19:36
  • Токіо 4:36
  • Москва 22:36

Оподаткування плати за землю: узагальнюючі податкові консультації від Мінфіну

10 Липня 2018

Міністерством фінансів 6 липня 2018 року видано наказ № 602 «Про затвердження узагальнюючих податкових консультацій з деяких питань оподаткування плати за землю», яким затверджено три узагальнюючі податкові консультації.

1. Про справляння плати за землю у разі оренди площі у багатоквартирному будинку.

Консультація визначає, що безпосереднім платником плати за землю виступає особа, щодо якої здійснено реєстрацію державних прав на земельну ділянку під будинком та прибудинкову територію (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності; об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників).

2. Щодо сплати земельного податку власником нерухомого майна, що розташоване на земельній ділянці, права на яку у такої особи не оформлені.

Консультація визначає, що особу, яка володіє нерухомим майном, що розташоване на земельній ділянці, права на яку для такої особи не оформлені, не можна вважати платником земельного податку в розумінні статті 269 Податкового кодексу України до моменту виникнення відповідних прав такої особи на цю земельну ділянку відповідно до запису, сформованого у Державному земельному кадастрі у порядку визначеному Законом. До такого моменту зазначена особа відповідно до вимог Податкового кодексу України не повинна сплачувати земельний податок.

3. Щодо справляння земельного податку з ФОП – платників єдиного податку.

Зазначена консультація визначає:

– фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, який використовує будівлі (споруди), їх частини, для провадження господарської діяльності та який оформив відповідно до вимог законодавства свої права на земельну ділянку під такими об’єктами, не повинен сплачувати земельний податок;

– абзац 4 пункту 297.1 статті 297 Податкового кодексу України не передбачає звільнення від земельного податку для фізичної особи підприємця – платника єдиного податку у випадку, коли обов’язок по сплаті податку виникає у нього як у співвласника багатоквартирного будинку у складі витрат на управління.