Оптимізація залучення спеціалістів під час досудового розслідування: законопроект прийнято за основу

1 хв читати

Верховна Рада 21 серпня прийняла за основу законопроект № 10075 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України з метою оптимізації залучення спеціалістів під час досудового розслідування».

Зміни було розроблено з метою врегулювання правовідносин у кримінально-правовій сфері та забезпечення більш ефективного, справедливого та оперативного функціонування правоохоронних органів, а також поліпшення можливості в розкритті кримінальних правопорушень.

Пропонується внести такі зміни до КПК:

  • ч. 4 ст. 71 доповнити новим п. 9, у якому передбачити право спеціаліста надавати довідки та висновки з питань, що належать до сфери його знань стосовно ідентифікації особи, зброї, наркотичних речовин, вибухотехнічних пристроїв, предметів, речовин і слідів вибуху під час досудового розслідування кримінальних правопорушень;
  • у новому п. 5 ч. 2 ст. 99 визначити, що до документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених ч. 1 цієї статті, можуть належати довідки, висновки спеціаліста;
  • в ч. 3 ст. 214 врегулювати, що у невідкладних випадках до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути здійснено отримання довідки, висновку спеціаліста.

Очікується, що прийняття законопроекту сприятиме покращенню діяльності правоохоронних органів, а також ефективному збору доказів на початковому етапі досудового розслідування, особливо в злочинах проти життя та здоров’я особи.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua