Опубліковано проєкт оновлення Кодексу суддівської етики, який було розроблено за підтримки американського народу

post-img

2 хв читати

Робоча група Ради суддів України, 9 вересня 2024 року, представила суддівській спільноті оновлений проєкт Кодексу суддівської етики. Очікується, що вже найближчого засідання його розглянуть члени Ради, а вже 18 вересня – оновлений Кодекс суддівської етики буде запропоновано до схвалення делегатам XX з’їзду суддів України.

Про це повідомляє Судова влада.

Зазначається, що в презентації оновленого Кодексу суддівської етики взяли участь практично всі члени робочої групи, які активно працювали над змінами та доповненнями до документа.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що нинішня презентація “символізує значний крок уперед з підтримання та просування найвищих стандартів суддівської поведінки та чесності”.

“Розробка цього Кодексу була спільними зусиллями багатьох досвідчених професіоналів, які прагнули втілити в життя принципи справедливості та відповідальності, а сьогоднішній день є свідченням нашої відданості принципам прозорості та етичної поведінки, що є критично важливими для зміцнення довіри громадськості до судової системи. Це також час для нас зосередитися на подальшому навчанні та осмисленні наших обов’язків, щоб кожен громадянин відчув справедливість та рівність перед законом”, – сказав Голова Ради, звертаючись до учасників засідання.

Він також висловив слова вдячності американському народу за підтримку, надану через Агентство США з міжнародного розвитку USAID, яка реалізовується через програму “Справедливість для всіх”.

Щодо власне презентації, то її детально представив керівник робочої групи, голова Комітету РСУ з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов.

Він наголосив, що головною метою оновлення Кодексу було наближення його норм до міжнародних стандартів, узгодження з новим законодавством України та врахування нових етичних викликів.

Сергій Бурлаков, член Вищої ради правосуддя зауважив, що оновлення Кодексу суддівської етики в разі прийняття відповідного рішення з’їздом суддів України – це лише перший крок, оскільки на порядку денному стоятимуть питання щодо розробки кодексу етичної поведінки членів Вищої ради правосуддя, а також на часі реформа вищої юридичної освіти, де одним із головних принципів має бути виховання етичності та доброчесності із самого початку навчання студентів – майбутніх суддів.

За словами членкині Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Галини Шевчук, прийняття Кодексу є дуже важливим кроком для забезпечення ще більшої прозорості роботи судді, зміцнення довіри громадян та підвищення рівня правосуддя в Україні.

З оновленим Кодексом суддівської етики можна ознайомитись тут.

Без автора