Сайт працює в тестовому режимі
неділя, 20 травня 2018
  • Київ 14:36
  • Нью-Йорк 7:36
  • Лондон 12:36
  • Токіо 20:36
  • Москва 14:36

ОСББ можуть отримати у власність або кристування земельні ділянки під багатоповерховими будинками.

24 Квітня 2018

Проект Закону № 8272 від 17.04.2018 р. «Про внесення змін до статті 42 Земельного кодексу України (щодо гарантування права на земельні ділянки під багатоквартирними будинками)»

17.04.2018 р. суб’єктом законодавчої ініціативи Народним депутатом України Одарчеко Ю.В. був поданий законопроект №8272, щодо гарантування права на земельні ділянки під багатоквартирними будинками (внесення змін до ст. 42 Земельного кодексу України.

Метою законопроекту №8272 є запровадження простої та зрозумілої процедури отримання ОСББ в постійне користування або у власність земельних ділянок, які знаходяться під багатоквартирними будинками і відповідно до закону повинні передаватися співвласникам будинку.

Замість відсильної норми на постанову Кабінету Міністрів України, запроваджується конкретна процедура виділення земельних ділянок у постійне користування або у власність.

Законопроектом № 8272 запроваджена конкретна процедура виділення земельних ділянок у постійне користування або у власність, а саме:

  • врегульована процедура подання  ОСББ до місцевої ради заяви про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність або постійне користування прибудинкової території;
  • заява повинна бути розглянута протягом одного місяця;
  • у випадку, якщо протягом цього місяця рада не прийняла жодного рішення наступає «мовчазна згода» і ОСББ отримує право замовити відповідну землевпорядну документацію;
  • після розробки та погодження проекту землеустрою,  орган місцевого самоврядування має один місяць для прийняття рішення про її затвердження;

Законопроект № 8272 встановлює норму, що після спливу місячного строку ОСББ отримує право звернутися за затвердження проекту землеустрою та органів Державного земельного кадастру.