Парламент підтримав законодавчі ініціативи, спрямовані на реформування пенітенціарної системи

2 хв читати

24 травня 2024 року Верховна Рада України прийняла за основу важливі законопроєкти, які стосуються реформування кримінально-виконавчої системи: проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей залучення засуджених до праці та ведення господарської діяльності в пенітенціарній системі) (прийнято за основу з доопрацюванням) (№ 10157 від 06.02.2024) та проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт (№9149 від від 27.03.2023). Про це повідомила заступник Міністра юстиції України Олена Висоцька.

Зокрема вона зазначила, що Міністерство юстиції України прагне створити оптимальну модель залучення праці ув’язнених, яка сприятиме їх ресоціалізації. Зважаючи на це, законопроєктом № 10157 пропонується встановити можливість засудженим до обмеження волі працювати на підставі цивільно-правових договорів. Це дозволить збільшити кількість потенційних роботодавців та зменшити фінансове навантаження на сплату єдиного соціального внеску, на фонд оплати праці установ виконання покарань і підприємств Державної кримінально-виконавчої служби України.

Також пропонується збільшити кількість годин можливого щоденного залучення засуджених до обмеження або позбавлення волі, які не залучені до оплачуваної праці, до робіт з благоустрою колоній, а також поліпшення житлово-побутових умов засуджених.

Крім того, законопроєкт врегульовує питання залучення засуджених до роботи на певний строк у період дії воєнного стану та для ліквідації наслідків воєнних дій.

З метою створення додаткових стимулів для залучення засуджених до праці може застосовуватися заохочення у виді надання тривалого побачення з близькими родичами за межами виправної колонії тривалістю до двох діб в межах населеного пункту, де розташована колонія.

«Праця засуджених – це важливий елемент ресоціалізації, ідеєю якої пронизана вся Стратегія реформування пенітенціарної системи», – наголосила Олена Висоцька.

Ще однією стратегічною ціллю Мін’юсту є удосконалення покарання у вигляді громадських робіт та у виді штрафів. Саме на це, за словами посадовиці, спрямований законопроєкт № 9149 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт».

«Законопроєктом планується передбачити, що засуджені до покарань у виді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт та звільнені від відбування покарання з випробуванням сплачують витрати, повʼязані з виконанням судового рішення. Зміни сприятимуть наповненню спеціального фонду державного бюджету, кошти якого будуть спрямовуватись на організацію та забезпечення виконання покарання», – зазначила Олена Висоцька.

Максимальний розмір витрат, пов’язаних з виконанням судового рішення, не може перевищувати п’ятдесяти відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Крім того, проектом законом передбачено поєднання повноважень уповноваженого органу з питань пробації та державної виконавчої служби. Зокрема, залучення органів державної виконавчої служби для примусового стягнення штрафу у випадку його несплати засудженим та ініціювання заміни штрафу іншим видом покарання лише у разі, якщо стягнути штраф неможливо у зв’язку з відсутністю майна та коштів у боржника.

Також вносяться зміни щодо збільшення щоденного виконання громадських робіт до восьми годин, що надасть можливість засудженим швидше відбути це покарання, а також привабить роботодавців. При цьому встановлювати графік щоденного виходу на роботу засудженого повинен буде власник підприємства, установи, організації спільно із засудженим з урахуванням часу роботи (навчання) засудженого на основній роботі.

Серед нововведень – надання можливості відбувати громадські роботи в межах всього міста або області, за умови забезпечення транспортування засуджених на обʼєкт та у зворотному напрямі, що збільшить зацікавленість органів місцевої влади, підприємств, установ, організацій та певною мірою зможе забезпечити потребу в безоплатній роботі для ліквідації наслідків ведення воєнних дій.

Водночас проєктом Закону вносяться зміни до Закону України «Про пробацію» в частині доповнення переліку покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, на які поширюється пробація, покаранням у виді штрафу.

Без автора