середа, 19 червень 2019
  • Київ 4:10
  • Нью-Йорк 21:10
  • Лондон 2:10
  • Токіо 10:10
  • Москва 4:10

Перевірки бізнесу: затверджено нові критерії визначення ризиків

7 Березня 2019

Кабінет Міністрів України 6 березня в рамках восьмого засідання, присвяченого питанням дерегуляції, встановив нові критерії визначення ризиків для здійснення державних перевірок бізнесу в окремих сферах. Ризик-орієнтований підхід до здійснення перевірок бізнесу державними контролюючими органами передбачає розширення переліку або ж навпаки скасування критеріїв визначення ризику для окремих сфер діяльності.

Ризик-орієнтований підхід до здійснення перевірок дозволяє:

  • встановити чіткі вимоги для визначення ступеня ризику від провадження такої діяльності;
  • більш деталізовано та системно підійти до оцінки діяльності суб’єктів господарювання;
  • забезпечити оптимальний перерозподіл уваги органів державного нагляду (контролю) з менш ризикових суб’єктів господарювання на більш ризикові;
  • сприяти вдосконаленню та спрощенню системи державного нагляду, підвищенню об’єктивності, прозорості та неупередженості здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Нові критерії визначення ступеню ризику впроваджуються в наступних сферах:

  • діяльності направленої на зниження рівня споживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення (наприклад, перевірки кафе та ресторанів на виконання ними правил щодо організації спеціальних відведених місць для паління);
  • забезпечення біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів (ГМО) на підприємствах АПК;
  • законодавчо регульованої метрології;
  • безпеки залізничного транспорту.