п'ятниця, 24 січня 2020
  • Київ 0:44
  • Нью-Йорк 17:44
  • Лондон 22:44
  • Токіо 7:44
  • Москва 1:44

Планується спростити вимоги до заготівлі та здачі металобрухту

15 Січня 2020

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2426 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)”.

Проектом пропонується скасувати поділ металобрухту на промисловий та побутовий. Справа в тому, що чинним законодавством заборонено приймати від населення промисловий брухт, при цьому наявні визначення не дають чіткого розуміння, який брухт є побутовим, а який промисловим.

Також спрощуються вимоги до заготівлі брухту (без його переробки). У пояснювальній записці до проекту підкреслюється, що невеликі заготівельники зараз не мають можливості офіційно здійснювати заготівлю брухту, оскільки їм необхідно отримувати акт обстеження від місцевих адміністрацій, виконувати низку вимог щодо наявності брухтопереробного та вантажопідйомного обладнання, які є для них економічно недоцільними та складними у виконанні.

Пропонується відмінити акти обстеження, які видають місцеві адміністрації, адже оформлення таких документів втратило сенс ще з відміною ліцензування заготівлі металобрухту.

Крім того, планується відмінити заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, що здається населенням (якої немає при розрахунках за інші види вторинної сировини), а також спростити документообіг в частині фіксування в первинних документах даних особи, яка здає брухт.