Сайт працює в тестовому режимі
неділя, 15 липня 2018
  • Київ 22:13
  • Нью-Йорк 15:13
  • Лондон 20:13
  • Токіо 4:13
  • Москва 22:13

Повноваження органів держвлади та місцевого самоврядування у сфері публічних закупівель можуть змінитися

4 Травня 2018

До Закону України «Про публічні закупівлі» пропонується внести зміни, якими передбачити, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх структурні підрозділи можуть здійснювати закупівлю товарів, робіт, послуг виключно для власних потреб. Таким чином, в разі ухвалення змін юридичні особи (підприємства, установи, організації) державної та комунальної форми власності будуть здійснювати закупівлі самостійно.

Такі пропозиції міститься у законопроекті № 8245 «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо проведення публічних закупівель органами державної влади та місцевого самоврядування».

Законодавча ініціатива внесена з метою покращення конкурентного середовища, а також зниження ризиків зловживань при здійсненні закупівель за державні кошти. Автор законопроекту, народний депутат Ігор Лапін (Народний фронт), у пояснювальній записці висловив обурення з приводу того, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування беруть на себе невластиві їм функції та проводять процедури закупівель для інших суб’єктів господарської діяльності – наприклад, лікарень, шкіл, державних підприємств. На думку депутата, тотальний контроль за фінансовими ресурсами з боку посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування створює передумови для отримання ними неправомірної вигоди.