Правоохоронці можуть дізнатися банківську таємницю без рішення суду

Національний банк України привів порядок розкриття банківської таємниці відповідно до норм Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів”.

Цим Законом, ухваленим Верховною Радою 31 жовтня 2019 року, були внесені зміни, зокрема, до статті 62 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, що передбачають спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю.

Державні органи, визначені в пунктах 3, 3-1 та 3-2 частини першої статті 62 Закону України “Про банки і банківську діяльність” (органи прокуратури, СБУ, ДБР, Нацполіції, НАБУ, АМКУ) можуть отримати на письмовий запит без рішення суду доступ до інформації про операції за рахунками осіб, включаючи інформацію про контрагентів, навіть, якщо їх рахунки відкриті в інших банках.

З цією метою НБУ впорядкував норми Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці. Відповідні зміни затверджені постановою НБУ №13 від 31 січня 2020 року.