п'ятниця, 14 грудня 2018
  • Київ 21:20
  • Нью-Йорк 14:20
  • Лондон 19:20
  • Токіо 4:20
  • Москва 22:20

Президент пропонує вдосконалити процедуру публічних закупівель

24 Квітня 2018

Президент Петро Порошенко подав до парламенту законопроект № 8265 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів».

Зміни стосуються, зокрема, вдосконалення механізму процедур закупівель. Зокрема, пропонується змінити механізм оплати за скаргу, яка подається учасниками процедур закупівель до органу оскарження через електронну систему закупівель.

Учаснику процедури закупівель законопроектом пропонується надати можливість виправляти невідповідності в інформації (документах) щодо тендерної пропозиції, які були виявлені замовником після їх розкриття, протягом одного робочого дня з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Також проект передбачає що звіт про результати проведення процедури закупівлі автоматично формується електронною системою закупівель та оприлюднюється також у разі відміни торгів або визнання їх такими, що не відбулись. Певні зміни стосуються закупівель за рамковими угодами і т.п.

Законопроектом пропонується встановити, що у разі несвоєчасного надання замовником роз’яснень щодо змісту тендерної документації електронна система закупівель автоматично призупиняє перебіг процедури закупівлі, а для поновлення перебігу процедури закупівлі замовник повинен розмістити роз’яснення щодо змісту тендерної документації.

Серед пропозицій – уточнення випадків, які вважатимуться порушенням законодавства про закупівлі; посилення відповідальності керівників замовників у разі невиконання рішення органу оскарження; регламентація здійснення закупівель, вартість яких перевищує 50 тисяч гривень; введення поняття спрощеної закупівлі та багато інших суттєвих змін.

Очікується, що прийняття проекту сприятиме поліпшенню якості здійснення публічних закупівель з використанням системи ProZorro.