Президент вніс до парламенту проект Закону про адвокатуру

Сьогодні, 6 вересня, у парламенті зареєстровано законопроект № 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ініціатором якого виступив Президент України Петро Порошенко.

Наразі текст проекту на сайті Верховної Ради відсутній, але основні положення його відомі, адже саме цей проект обговорювався в робочій групі з питань реформування інституту адвокатури при Раді з питань судової реформи.

Зокрема, заплановано змінити порядок доступу до професії адвоката: буде необхідний магістерський рівень юридичного освіти та 2 роки стажу в якості стажу адвоката або судді чи прокурора; відміняється платне стажування. Новий порядок доступу до адвокатури вводиться в дію через рік після вступу закону в силу.

Між статусом адвоката та здійснення адвокатської діяльності буде різниця. Так,згідно проекту адвокат може працювати за трудовим договором або на державній службі, але це не є адвокатською діяльністю, за винятком трудового договору з адвокатським бюро чи адвокатським об’єднанням. Такий адвокат має право представляти в суді лише свого роботодавця або державний орган, в якому він працює. При цьому адвокат, який працює за трудовим договором або на державній службі, не користується тими правами та гарантіями, які забезпечують незалежну адвокатську діяльність.

Законопроектом передбачається участь адвоката у будь-яких слідчих або процесуальних діях, у яких є право на участь клієнта, без обмеження доступу до приміщень судів, прокуратури, поліції і т.д . Планується впровадити ідентифікований доступ адвокатів до всіх державних реєстрів, у тому числі ЄРДР та автоматизованої системи документообороту суду. Також передбачено, що адвокат не зобов’язаний розкривати адвокатську таємницю, навіть при наявності дозволу клієнта.

Передбачається конкретизація санкцій у прив’язці до дисциплінарного порушення.

Реформується і система адвокатського самоврядування: визначена чітка структура самоврядних органів, які діють на національному та регіональному рівнях. Організаційні форми самоврядування – НААУ та регіональні палати адвокатів (лише вони матимуть статус юросіб).

Також законопроект передбачає багато інших змін, про які ми розповімо після публікації на сайті парламенту тексту президентського законопроекту.