Сайт працює в тестовому режимі
неділя, 20 травня 2018
  • Київ 14:29
  • Нью-Йорк 7:29
  • Лондон 12:29
  • Токіо 20:29
  • Москва 14:29

Проекту Закону України “Про національну безпеку України” прийнято за основу

26 Квітня 2018

Верховна Рада України розглянула законопроект про національну безпеку України, поданий суб’єктом законодавчої ініціативи Президентом України Порошенко П.О. , з урахуванням пропозицій Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони про доповнення цього законопроекту:

  • переліком національних інтересів України та загроз національній безпеці України, джерел і факторів, що впливають на їх виникнення, в тому числі в гуманітарній, інформаційній, енергетичній, фінансово-економічній сферах, а також у сфері протидії корупції та запобігання її поширенню в органах державної влади;
  • визначеннями таких термінів, як: об’єкти національної безпеки, суб’єкти забезпечення національної безпеки, системи забезпечення національної безпеки, взаємоузгоджених із термінологією зазначеного проекту Закону України;
  • положеннями щодо обмеження сфери громадського контролю виключно нормами Закону України “Про державну таємницю”.

Законопроект відправлено до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони для доопрацювання з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, а також окремих положень альтернативного законопроекту. Комітету рекомендовано привести положення, у тому числі термінологію цього законопроекту, у відповідність із Конституцією України та узгодити їх з положеннями інших законів України.

Також Комітет повинен доповнити законопроект положеннями щодо:

  • регулювання правового статусу Служби безпеки України як державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями та з військовими формуваннями у його складі, демократичний цивільний контроль за діяльністю якого здійснюється Верховною Радою України в порядку, передбаченому статтею 6 зазначеного проекту Закону України;
  • здійснення Верховною Радою України парламентського контролю за Службою безпеки України на основі статті 89 Конституції України.

Після доопрацювання з урахуванням рекомендацій та пропозицій, Комітет повинен внести законопроект, на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.