понеділок, 19 листопада 2018
  • Київ 22:20
  • Нью-Йорк 15:20
  • Лондон 20:20
  • Токіо 5:20
  • Москва 23:20

Пропонується посилити відповідальність за порушення законодавства у сфері міграції

6 Листопада 2018

Урядом подано в парламент законопроект № 9259 «Про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції»

Законопроектом пропонується посилити відповідальність за порушення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства вимог законодавства України про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Передбачається:

– доповнити КУпАП новою статтею, яка передбачатиме встановлення адміністративної відповідальності за вчинення злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі працівника ДМС під час виконання ним службових обов’язків, пов’язаних із запобіганням та протидією нелегальній (незаконній) міграції, іншим порушенням міграційного законодавства;

– удосконалити диспозиції статей 203-206 КУпАП, якими встановлена адміністративна відповідальність іноземних громадян та українських громадян – фізичних і посадових осіб за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства та посилити штрафні санкції за ряд порушень міграційного законодавства;

– внести зміни до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» щодо вдосконалення визначення приймаючої сторони – осіб, які запрошують чи приймають іноземців в Україні, а також норм стосовно продовження строку перебування іноземців на території України;

– внести зміни до Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо визначення повноважень посадових осіб Державної прикордонної служби України встановлювати термін транзитного проїзду іноземців та осіб без громадянства через територію України.

Очікується, що прийняття проекту стане суттєвим важелем  впливу на порушників міграційного законодавства, сприятиме підвищенню рівня запобігання та протидії нелегальній міграції в Україні, позитивно впливатиме на безпеку держави та відповідатиме міжнародним стандартам.