Пропонується врегулювати процедуру викупу орендованого майна та удосконалити процес приватизації

2 хв читати

Комітет ВР з питань економічного розвитку рекомендує прийняти за основу законопроект № 11069 про внесення змін щодо підвищення ефективності розпорядження державним та комунальним майном та процесів відновлення.

Таким чином планується удосконалити чинне регулювання приватизації, впровадити прозорі механізми відновлення, змінити підхід до передачі орендарям у власність орендованих об’єктів – з непрозоро прямого викупу на викуп з переважним правом на електронному аукціоні.

 «На жаль, неодноразово правоохоронці викривали випадки вимагання хабарів органами місцевого самоврядування від орендаря комунального майна. Таке «вирішення справи» позбавляє місцевий бюджет надходжень, а малих підприємців — можливості спокійно вести бізнес. Як і випадки, коли орендодавці входили у змову з орендарями і передавали у викуп об`єкт за неприйнятно низькою ціною. Проєкт забезпечить захист добросовісного орендаря, який вклав зусилля у ремонт, перебудову та інші необхідні покращення в орендованих будівлях, і при цьому унеможливить схеми з неконкурентного прямого викупу державної і комунальної власності», — наголошує ініціатор законопроекту, заступник голови Комітету Олексій Мовчан.

Окрім норм про викуп орендованого майна, законопроектом пропонується:

  • удосконалити підхід до визначення розміру гарантійних внесків при продажу об’єктів малої приватизації з метою попередження зриву аукціонів;
  • усунути корупційні схеми привласнення державних та комунальних земель для будівництва, вибору забудовників через участь в електронних торгах;
  • узгодити законодавство України щодо питань розподілу гарантійних внесків переможців аукціону, що не виконали вимоги законодавства.

Без автора