субота, 24 серпня 2019
  • Київ 16:13
  • Нью-Йорк 9:13
  • Лондон 14:13
  • Токіо 22:13
  • Москва 16:13

Пропонується запровадити обов’язкову відеофіксацію процесу реєстрації нерухомості

16 Травня 2019

В парламенті зареєстровано законопроект № 10281 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту права власності на нерухоме майно та запобігання рейдерській діяльності” (ініціатор – народний депутат С. Ківалов).

Законопроектом пропонується захистити права власників нерухомого майна від рейдерських захоплень і запобігти рейдерській діяльності шляхом запровадження обов’язкового фіксування технічними засобами (аудіо- та відеофіксація) процесу проведення реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРП).

Передбачаються наступні зміни:

– обов’язкове внесення матеріалів повного фіксування процесу проведення реєстраційних дій за допомогою відеозаписувальних технічних засобів до ДРП та включення їх до реєстраційної справи;

– встановлення тимчасової заборони на відчуження об’єкта нерухомості, стосовно якої виник сумнів щодо справжності поданих документів, і тимчасове блокування державного реєстратора до ДРП;

– у разі вперше виявленого порушення порядку держреєстрації Мін’юст вживатиме до реєстраторів заходів щодо скасування акредитації суб’єкта державної реєстрації прав.

Окрім того, в законопроекті пропонується закріпити на законодавчому рівні визначення терміна “рейдерська діяльність” – це діяльність державного реєстратора, спрямована на незаконну передачу права власності на нерухоме майно, вчинена на підставі завідомо неправдивих документів або за відсутності документів, на підставі яких заявлене речове право. Рейдерська діяльність є підставою притягнення суб’єктів державної реєстрації прав до кримінальної відповідальності у порядку, встановленому законом.

Також згідно проекту посилюється кримінальна та адміністративнавідповідальність за внесення неправдивих відомостей до ДРП, та встановлюється відповідальність за невнесення до ДРП матеріалів обов’язкової фіксації процесу надання згоди звуко- та відеозапис.

Нагадаємо, що в минулому році в парламент вже подавався схожий законопроект – про аудіо та відеофіксацію процесу вчинення нотаріальних дій.