середа, 19 червень 2019
  • Київ 3:53
  • Нью-Йорк 20:53
  • Лондон 1:53
  • Токіо 9:53
  • Москва 3:53

Пропонується зменшити штрафи за порушення норм з регулювання обігу готівки

7 Березня 2019

Комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендовано прийняти за основу законопроект № 9451 «Про деякі питання застосування фінансових санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Законопроект розроблено з метою приведення фінансово-правової відповідальності за правопорушення у сфері готівкових розрахункових правовідносин до сучасних економічних умов, забезпечення розмірів штрафів ступеню суспільних наслідків та шкідливості здійснюваних правопорушень.

Так, пропонується скасувати Указ Президента України від 12.06.1995 №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Натомість передбачається запровадити штрафи за порушення касової дисципліни підприємств та організацій, що є меншими за розміром (в т.ч. звільнення від штрафів за деякі правопорушення, передбачені зазначеним Указом):

– зберігання готівкових коштів в касах підприємств понад встановлений ліміт залишку готівкових коштів – штраф 100 % від понадлімітної суми (замість 200%);

– неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) – штраф у 2-кратному розмірі неоприбуткованих готівкових коштів (замість 5-кратного розміру).

В пояснювальній записці до проекту зазначається, що згідно даних ДФС основну питому вагу штрафів, яка застосовується за результатами фактичних перевірок, складають штрафи за порушення з оприбуткування та дотримання ліміту залишків готівкових коштів у касі. Разом з цим, лише половина з них сплачується добровільно, а інша частина стає предметом досудового та судового оскарження, що чинить навантаження на судову систему України та несе необгрунтовані втрати учасників судового процессу, створюється додаткова корупційна складова з конфліктів інтересу під час здійснення контрольно-перевірочної роботи працівниками фіскальної служби.