середа, 19 вересня 2018
  • Київ 12:01
  • Нью-Йорк 5:01
  • Лондон 10:01
  • Токіо 18:01
  • Москва 12:01

Процедура державної реєстрації земельної ділянки спрощується

12 Вересня 2018

Постановою КМУ від 18.07.2018 № 710 до Порядку ведення Державного земельного кадастру внесено зміни з метою вдосконалення правового регулювання у сфері ведення ДЗК.

Запроваджується удосконалений механізм надання адмінпослуг –  реєструвати заяви про здійсненні держреєстрації земельної ділянки будуть сертифіковані  інженери-землевпорядниками в електронній формі із застосуванням веб-технологій, з використанням особистого електронного цифрового підпису.

Тепер фізичні та юридичні особи, які бажають зареєструвати земельну ділянку, отримають можливість подати відповідну заяву та необхідну документацію через розробника такої документації – сертифікованого інженера-землевпорядника.

Також спрощується процедура держреєстрації земельної ділянки з урахуванням принципу екстериторіальності при наданні відповідної послуги. Усуваються причини, які зумовлюють необхідність неодноразових звернень фізичних та юридичних осіб із заявами та документами через центри надання адмінпослуг до державних кадастрових реєстраторів (у разі виявлення помилок, необхідності внесення певних уточнень). При цьому залишається можливість подання відповідних документів щодо внесення відомостей до ДЗК державному кадастровому  реєстратору.

З метою недопущення порушень під час держреєстрації земельних ділянок постановою запроваджується онлайн-моніторинг розгляду усіх видів заяв, що опрацьовуються у ДЗК. Таким чином,заявник зможе контролювати стан готовності необхідних документів та отримувати актуальну інформацію про можливість їх отримання у відповідному Центрі надання адмінпослуг.

Постанова набере чинності через шість місяців з дня її опублікування.