п'ятниця, 14 грудня 2018
  • Київ 21:44
  • Нью-Йорк 14:44
  • Лондон 19:44
  • Токіо 4:44
  • Москва 22:44

Процес закріплення незворотності децентралізації у Конституції триватиме 1,5 року

5 Грудня 2018

Процес закріплення у Конституції України результатів першого етапу реформи децентралізації і продовження змін у системі місцевого самоврядування не може розтягуватися надовго. Орієнтовний термін ухвалення всіх потрібних рішень – близько 600 днів (1,5 року), заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«За 600 днів можна прийняти всі рішення – в тому числі, в частині Конституції, яка зробить реформу незворотною, – сказав глава уряду. – Новий етап реформи має передбачати посилення відповідальності самих лідерів громад».

За словами Володимира Гройсмана, передбачити напевно перебіг обговорення законодавчих рішень зараз важко – передусім з огляду на виборчий процес, який матиме місце наступного року. На його думку, загрози проведенню реформи є.

Голова уряду вважає, що процес конституційних змін можна почати вже наступного року, а в 2020 році провести місцеві вибори на нових принципах роботи місцевого самоврядування.

Окрім того, під час ІІІ Форуму об’єднаних громад Прем’єр-міністр нагадав, що в листопаді створено робочу групу, яка напрацьовує формат необхідних рішень. В числі таких рішень – закріплення фінансової стійкості громад, закріплення принципів народовладдя в частині виборів та місцевих референдумів, закріплення координації органів влади на рівні «центр – регіони», в тому числі, в сегменті повноважень, а також формування нового територіального устрою за формулою «громада – район – регіон».

Довідково. Реформа децентралізації в Україні активно впроваджується з квітня 2014 року. Відтоді ухвалено декілька законодавчих актів, які закріплюють адміністративні повноваження та фінансові можливості громад. Наразі в Україні сформовано вже 874 ОТГ, в частині з яких мають пройти перші вибори. У 18 районах ОТГ сформовані на 100%. Разом з тим є 99 районів, де немає жодної об’єднаної громади. Прямі міжбюджетні відносини мають 665 громад. Доходи їх бюджетів за 11 місяців поточного року склали 18,9 млрд грн. В ОТГ створено 123 центри надання адміністративних послуг, перелік яких обчислюється десятками. У таких центрах люди отримують різні довідки, призначають пенсії та субсидії без необхідності їхати в обласний чи районний центр.