неділя, 22 вересня 2019
  • Київ 11:20
  • Нью-Йорк 4:20
  • Лондон 9:20
  • Токіо 17:20
  • Москва 11:20

Прийнято Закон про імпічмент Президента

10 Вересня 2019

Верховна Рада 10 вересня прийняла Закон України «Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)» (законопроект № 1012). За це проголосували 245 народних депутатів.

Закон визначає порядок дострокового припинення повноважень Президента України у разі усунення з поста в порядку імпічменту.

Процедура імпічменту ініціюватиметься більшістю народних депутатів України від конституційного складу ВР.

Для повного, всебічного та неупередженого розслідування утворюватиметься спеціальна тимчасова слідча комісія, до складу якої входитимуть депутати ВР (з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій та груп), спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

При цьому захист прав, свобод і законних інтересів глави держави у процедурі імпічменту забезпечуватимуть захисники глави держави.

Спеціальна ТСК готуватиме висновки і пропозиції за дослідженими обставинами щодо вчинення Президентом державної зради або іншого злочину.

Планується, що пленарне засідання Верховної Ради, на якому розглядатимуться вказані висновки і пропозиції, буде відкритим (за винятком випадків, коли матеріали міститимуть державну таємницю тощо).

Після прийняття рішення про звинувачення Президента парламент звертатиметься до КСУ (для отримання висновку щодо додержання конституційної процедури) та Верховного Суду (для одержання висновку про те, що діяння, у яких звинувачується Президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину).

Рішення про усунення Президента з поста в порядку імпічменту прийматиметься лише у разі, якщо висновки КСУ та ВС засвідчать дотримання вимог Конституції та законів України.

Відповідне рішення вважатиметься прийнятим, якщо за нього проголосує не менш як 3/4 народних депутатів України від конституційного складу ВР, а у разі неприйняття парламентом постанови про усунення Президента головуючий від імені парламенту вибачиться перед Президентом України.