неділя, 16 червень 2019
  • Київ 8:36
  • Нью-Йорк 1:36
  • Лондон 6:36
  • Токіо 14:36
  • Москва 8:36

Прийнято законодавчі зміни щодо «промислового безвізу»

7 Червня 2019

Верховна Рада України 6 червня прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання» (законопроект № 10183).

Законом вноситься низка змін до законодавства в сфері технічного регулювання, що є необхідними умовами для реалізації положень Угоди про асоціацію з ЄС та зрушить з місця питання щодо укладення з Україною Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угоди АСАА). Це дасть змогу почати процедуру розширення дії Угоди АСАА на сферу сільського господарства.

Експерти зазначають, що ухвалені зміни – великий крок до відкриття так званого «промислового безвізу» та спрощення доступу української промислової продукції на ринки ЄС.

Закон спростить доступ української продукції на міжнародні та європейські ринки за рахунок усунення необхідності проходження подвійних процедур сертифікації та випробувань в українських і європейських органах з оцінки відповідності.

Наслідком реалізації закону стане створення умов для подальшого усунення технічних бар’єрів у торгівлі промисловими товарами між Україною та ЄС.

Також зміни позитивно впливають на дерегуляцію і поліпшать бізнес-клімат у країні, оскільки законом вирішується завдання щодо усунення тих вимог законодавчих актів, реалізація яких призведе до покладання надмірного адміністративного тягаря на господарюючі суб’єкти – як виробників і продавців промислової продукції, так і органів з оцінки відповідності.