Рада підтримала виділення коштів на фінансування програми доступних кредитів для підприємств ОПК

post-img

1 хв читати

У межах внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” 18 вересня Верховна Рада України підтримала виділення коштів Мінстратегпрому на фінансування програми доступних кредитів для підприємств ОПК в розмірі 263,4 мільйона гривень.

Це нова бюджетна програма КПКВК 2601040 «Відшкодування відсотків за кредитами, які надаються підприємствам оборонно-промислового комплексу, які беруть участь у виконанні заходів державних цільових програм, пов’язаних із розвитком оборонно-промислового комплексу».

Відсоткова ставка для виробників становитиме 5%. Розмір кредиту — до 100 мільйонів гривень на оборотний капітал до 3 років, і до 500 мільйонів на інвестиційні проекти до 5 років.

Виділення фінансування — це один з етапів, наступним стане прийняття відповідних постанов Кабінету Міністрів України. Тоді пільгове кредитування буде доступне для підприємств, визначених Мінстратегпромом критично важливими для функціонування економіки в особливий період у сфері оборонно-промислового комплексу.

“Це важливий фінансовий механізм державної підтримки. Він допоможе виробникам як розвиватися та розширюватися, так і швидко закуповувати сировину та комплектуючі, не перериваючи виробничий процес — а відповідно, й поставки озброєння на фронт.

Дуже вдячна парламентарям за підтримку цієї важливої правки, а також тим, хто здійснював супровід та підготовку всіх нормативних змін, щоб кредитування стало можливим якнайшвидше”, — сказала заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Анна Гвоздяр.

Без автора